Image Header Info

Call Us: +86 15051969118

E-mail:sale@itcpowerworld.com
Image Header Info

Mon - Fri 09:00 - 22:00

Sat - Sun 09:00 - 22:00

Blog

What are the reasons why centrifugal pumps cannot pump water?

What are the reasons why centrifugal pumps cannot pump water?

  1. The inside of the pump is not filled with water or the air in the inlet pipe is not pumped clean; the solution for the centrifugal pump not to discharge water: continue to fill the water or pump the air in the inlet pipe clean.
  2. The head required for the actual working conditions is too high, and the low head of the centrifugal pump cannot reach the working condition requirements; solution: replace the water pump with a higher head.
  3. The air leakage of the suction pipe or the sealing device is serious; the solution: block or repair the leaking part, compress or replace the seal.
  4. In the field use, the direction of the inlet and outlet of the centrifugal pump is reversed or the wiring of the motor is incorrect, or the rotation direction of the pump is wrong; Solution: replace the wiring of the motor in the direction of the inlet and outlet, change any two of the wiring to change the rotation direction
  5. The pump speed is too low; the solution for the centrifugal pump without water: increase the pump speed.
  6. The bottom valve is severely corroded, the inlet or impeller channel is blocked; solution: repair the bottom valve, remove debris, and add a trash rack at the inlet.
  7. The inlet pipeline is too long and the suction stroke is too large; the solution: reduce the installation height of the pump, or reduce the elbow valve parts on the suction pipeline, and shorten the length of the pipeline.
  8. The impeller is seriously damaged, and the gap of the leakage reduction ring is worn out; the solution: replace the impeller and the leakage reduction ring.
  9. Impeller nut and key come out; solution: repair and tighten.
  10. Improper installation of the suction pipe, resulting in the existence of air bags in the pipe; solution: modify the suction pipe.
  11. Impeller is reversed; solution: reinstall the impeller.
  12. The submerged depth of the suction pipe mouth is insufficient, and the air is sucked into the pump; solution: increase the submerged depth, or put a wooden board around the water surface of the suction pipe.